сряда, 10 май 2017 г.

Артър Пепър в преследване на живота

Когато някой спомене думата "приключение", в главата ми мигновенно изскачат образите на млади хора, в разцвета на силите си, жадни за нови пътувания, оплакващи скучния си живот. Артър Пепър е абсолютна противоположност на този образ, но ето го и него - впуснал се в едно шеметно приключение, което ще го заведе в Париж, Лондон и дори Индия. Артър е възрастен мъж - 69-годишен, за да бъдем точни, сломен и съкрушен от загубата на жена си. Затворен сам в къщата, която е била толкова години техен семеен дом, къщата, в която са отгледали децата си, в която са слушали смеха и плача им. Сега Артър, скършен и съкрушен,  обитава тази къща сам - жена му е умряла преди една година, а децата му живеят далеч - особено синът му, Дан, който е заминал и уседнал в Австралия. 


Загубата на любимия човек пречупва Артър. Мислите за жена му не го напускат и рутината сякаш е единственото, което  го кара да става сутрин. Чувството, че иска да запази начина си на живот точно такъв, какъвто е бил, когато Мириам още е била с него. Дните се нижат покрай него, без да ги забелязва, а с тях се изнизва и животът му. Потънал в скръбта си, Артър се затваря все повече в себе си, отдалечава се от външния свят и от живота. Скръбта е нещо лично и дори когато леко нахалната му, но иначе мила и сърдечна съседка Бернадет опитва да му протегне ръка, да го приобщи, да го измъкне от черупката му, той просто се скрива вкъщи и стига до крайности, които са наистина детински за неговата възраст.

Докато един ден не решава да разчисти част от вещите на жена си и ненадейно се натъква на едно красиво златно бижу, затъкнато в дъното на един ботуш - гривна с талисмани - слон, цвете, книга, палитра с бои, тигър, напръстник, цвете и пръстен
Осемте малки и красиви талисмана се полюшват в ръката му, а той се чуди откъде се е взела тази гривна. 

Знае, че трябва да е принадлежала на жена му, но никога не я е виждал да я носи или да му разказва за нея. Талисманите в крайна сметка са предмети със сантиментална стойност, които човек събира като спомени или подарява за късмет. А тези тук очевидно са скрити спомени. И тогава на гърба на един от талисманите открива телефонен номер. 

Вътрешната борба на възрастния човек е упорита и продължителна. Има ли право да рови в миналото на жена си? Има ли нещо, което тя не му е казала? Защо е скрила гривната от него? В крайна сметка никой не  използва обувките като кутии за бижута.

Накрая вдига телефонната слушалка и набира номера. Обажда се в Индия, за да научи историята на първия талисман - слончето. Артър не е и предполагал какво шеметно пътешествие ще го подтикне да предприеме това телефонно обаждане. Но най-накрая зареден  с енергия, намерил близка цел, която да следва и разкъсван от въпроси, чиито отговори не знае, дали иска да научи, той се впуска в това приключение.
Стъпка по стъпка Артър разбулва тайната на талисманите, посещава места, където е живяла Мириам, преди да се запознае с него, научава истории от миналото й, които му разкриват една чужда нему жена и често го карат да се съмнява в себе си. С всяка стъпка открива все повече неща за жена си, а въпросите сякаш се трупат. Наистина ли това вятърничаво момиче, чиято история преследва е неговата Мириам?  И не я ли е ограничавал той със съвместния им скучноват живот?

Това е един пътуване, което ще отведе Артър до дълбините на душата на жената, която обича. Едно пътешествие, което ще го направи тъжен и щастлив. Пътешествие, което ще му помогне да се пребори със своята мъка, да се вземе в ръце и да поеме отново юздите на живота си. Ще му покаже отново пътя към сърцата и обятията на децата му. Пътуване, с което самият той ще остави своята диря в сърцата и умовете на много хора, своята следа в живота дори на хора, които не познава и с които вероятно няма никога да се запознае. Но въпреки всичко - ето го и него - търсещ, жаден и опиянен, смело хвърлил се с цялото си съществувание в живота.

"Странните талисмани на Артър Пепър" е толкова много неща - пътуване към сърцето на любимия човек и пътуване към себе си. Тя е топла и любяща история за семейството. Тя е история, които носи домашен уют и сърцати приключения, смях, шеги и малко сълзи. 

Много от рецензиите правят паралел между Артър и Уве. Да, и двамата са изгубили своите силни половинки. Да, и двамата не знаят как да се справят с тази болка. Да, и двамата обръщат гръб на света и се затварят в себе си. Но въпреки всички препратки, тази книга е нещо различно. Макар да споделят една и съща топлина и любов в живота си,  Артър и Уве просто не могат да бъдат по-различни. И наистина се радвам, че е така. 

"Странните талисмани на Артър Пепър"  е една топла книга за простичките неща в живота,за обичта, споделянето, тъгата, семейното щастие, за хората и техните странности, за малките тайни, които всеки от нас крие.






Няма коментари:

Публикуване на коментар